Substrát

Peter sa ma pod príspevkom v ktorom bol preklad Waltrovho článku o substrátoch pýtal na vhodný substrát dostupný na Slovensku. Ja som dostal v našom klube (Bonsai Klub Trnava) radu hneď v mojich začiatkoch. Odporúčali mi ZEOLIT odniekiaľ z východu. Takže som sa pokúsil zistiť kde sa dá zohnať, našiel som Zeocem Bystré. Je možné ho dostať v papierových vreciach po 25kg. Malé hobby balenie pod názvom FloraStone, 6kg som videl v predajniach Hornbach ale aj menších záhradníctvách. Ak máte viac stromov a sú dosť veľké tak malé balenie nie je riešenie. Dostupné sú rôzne frakcie, ceny sú veľmi dobré, už neviem presne ale asi okolo 3 euro za 25kg. Ak tú cenu porovnáte napríklad s chabasai, akadamou alebo pemzou čo kupujú bonsaisti v Nórsku (200 NOK = 23,14 EUR) tak nie je čo riešiť. Viem, že sa dá zeolit zohnať aj na iných miestach, je treba hľadať. Zeolit samozrejme nie je jediné riešenie, ale ak je dostupné tak prečo nie (ak môže Walter Pall používať najmä CHABASAI, čo nie je nič iné ako ZEOLIT, možno lepší, možno rovnaký). Pre budúcnosť v prípade veľkých stromov uvažujem používať ľahší substrát(zeolit+pemza alebo niečo podobné), plná miska zeolitu a veľký strom - to je problém. Snáď to ako info stačí, Peter ak som na niečo zabudol daj vedieť.

5 comments:

  1. Všetko je správne čo si napísal, vidím ale ,že farbu substrátu som nedostatočne zdôraznil. Skúšal som Perlit, Zeolit, ale farba ... Substrát Zeostrat je aj sivo čierny, pôvodne som si po neho bol v Nitre, avšak majiteľ záhradníctva netušil, že už ho nedovážajú a tak som vzal Vulcaponic, s tým že farba nie je ok, ale aspoň ho skúsim, nehovoriac o tom ze frakcia je veľká. Sú to substráty pre hydrokultúry. To čo používa Walter Pall: Maxit clay AS 104 je tepelná izolácia do podláh (publikované 18.marca2007) a na Slovensko ani do Čiech sa nedováža. Zatiaľ som sa nedopracoval k lacnému substrátu, vhodnej farby, so správnymi vlastnosťami a vhodnej frakcie, ale to už opakujem slová Waltera Palla. Farba je pre mňa dosť dôležitá a preto hľadám ďalej...

    ReplyDelete
  2. Tak tu farbu som vobec nepochopil. To je nieco co ma zatial ani nenapadlo riesit. Ak tomu rozumiem tak sa ti nepozdava zeolit z estetickych dovodov lebo je sedy?

    ReplyDelete
  3. Ja som skusil tuto jesen sanzu z Isabelie- 25 kg vrece stoji okolo 200 korun a ma aj dobru farbu ale to mi je jedno.na prvy pohlad sa mi zapacila a ked som vydel vedsinu borovic zasadenych v tom,tak som si hned 2 vrecia kupil .Uz som do nich aj nieco posadil a minul ich, takze ja budem buduci rok sadit do akadami a sanzi 1:1.paci sa mi ten vyvoj korenou o akom som cital na greenhornoch od L. Kotala.
    a aj ked sa tvrdi ze sa akadama do dvoch rokov rozpadne je mi to jedno lebo aj tak vsetko do dvoch rokov presadzam.preco? tato rastlinka je krajsia z tohoto uhla,tato si zasluzi krajsiu misku a tamtej by pomohol naklon do prava a takto najdem na kazdej nieco,a zdokonalujem pomaly vsetky stromy.A ked sem tam skontrolujem korene tak miska je plna uz za prvy rok.ale v kazdom pripade suhlasim z Marosom ze fabra nieje az taka dolezita.napriklad som si od Pavla zo smetiska priniesol jalovec a presadil som ho do antuky a raseliny ,no asi 1:1 a on sa tak rozbehol ze predbehol ine jalovce o tolko raz ,ale ta farba je nepripustna cerveno-cierna.je ale otazka ci nam to vadi v miske alebo v pripravnom kontajneri co je chore,tam nech to ma aj tyrkysovu farbu, hlavne nech to rychlo raste.

    ReplyDelete
  4. Zdar chlapi, toto se už hodně probíralo na B-dnes. V Čechách se dá koupit pálený jíl pod názvem ekogrit, zatím se mi to zdá být dobré. Je to hodně podobné drcenému Keramzitu a troufnu si tvrdit, že i Walterově Maxitu. Když se přidá vláknitá rašelina, tak 20%, tak to docela funguje.

    ReplyDelete
  5. Co sa paleneho ilu tyka tak to vyraba aj Ivan Stefanovic, u nas v klube to uz par ludi pouziva.

    ReplyDelete

Bonsai Winter Protection