Ako zistíte, že ste bonsaista? (Autor: Leo Pichardo)

Našiel som tento vtipný článok, ktorého autorom je Leo Pichardo z Dominkánskej Republiky na http://knowledgeofbonsai.org/articles/how-do-you-know-you-are-a-bonsaist/.
Originál tohto článku je možné nájsť aj na jeho blogu (http://bonsai-rep-dom.blogspot.com/). Veľmi sami páčil, snáď sa bude páčiť aj iným bonsaistom :)
Som bonsaista? Často o tom rozmýšľame a hľadáme odpoveď na túto otázku a často sa obávame dať si na ňu pravdivú odpoveď. Nech je to ako chce, v podstate je to veľmi jednoduché definovať či bonsaistom ste alebo nie.
Aby som pomohol s určením toho či bonsaistom ste alebo nie, dovolím si menovať niekoľko vlastností, ktoré sú bežné medzi bonsaistami a vy si môžete urobiť vlastný záver, či ním ste aj vy.

Viete, že ste bonsaista ak pre vás nie je ťažké vstať skoro ráno a šoférovať 100 km, aby ste pri východe slnka boli na správnom mieste na kopanie stromov.

Putujete krajinou 6 hodín s niekoľko kilogramovým nákladom náradia na chrbáte a keď sa večer vrátite domov stále máte dosť síl aby ste posadili čo ste vykopali.

Vidíte bonsai vo všetkých rastlinách zvláštnych tvarov. Ak idete po chodníku nepozeráte sa pred seba ale okolo na všetky stromy a sem tam si kľaknete aby ste sa lepšie pozreli na krivku kmeňa.

Neviete len prejsť popri záhradníctve bez toho aby ste sa v ňom zastavili a videli znova tie isté rastliny, hnojivá a misky, ktoré ste tam už mnoho krát videli.

Počas návštevy kníhkupectva sa už nepozeráte po knihách z odboru, ktorým sa živíte, ale hľadáte knihy o suiseki a bonsai.

Stávate sa záhradným architektom a navrhujete svoju vlastnú záhradu pre vaše bonsai a začínate nenávidieť ľudí, ktorý pozerajúc na vaše bonsai kladú otázku „a čo tá burina?“. Rovnaký ľudia nechápu, že už nejaký čas šetríte peniaze na kúpu špeciálnych konkávnych klieští a tvrdia vám, že predsa v boxe s náradím už nejaké elektrikárske kliešte máte. Tí istí ľudia tiež nedokážu pochopiť, ako sa tie kliešte stávajú nevyhnutnou súčasťou Vášho každodenného života.

Začnete si dovolenky plánovať podľa toho, ako a kde sa dajú aktuálne kopať stromy na miestach, ktoré už máte vyhliadnuté. S manželkou teda začnete vyjednávať, aby ste tam išli v presne vami určenom čase, pretože mesiac bude v dobrej pozícii pre kopanie stromov. A nakoniec, keď sa z tej dovolenky vraciate, máte auto plné kameňov, rastlín a semien.

Zisťujete, že máte priateľov z detstva a bosajových priateľov. Vaši ďalší priatelia na Vás divne pozerajú, keď hovoríte o rastlinách, záhradníctvách a zalievaní.

Cestujete niekoľko krát stovky kilometrov len aby ste vykopali určitý strom, ktorý „musíte mať “ a potom cestujete znova, aby ste našli jeden ešte lepší. Pred každým takým výletom, pred tým ako v posteli úplne zaspíte, v mysli sumarizujete všetko potrebné náradie na ktoré nesmiete zabudnúť na kopací výlet.

Počas výletu prejdete 100 metrov, a potom ďalších 200, a potom ešte 200. A robíte to celý zvyšok popoludnia bez toho, aby ste na túto činnosť rezignovali a bránite sa faktu, že tam nie je nič čo by stálo za to kopať. Počas víkendovej cesty k babičke si do kufra auta beriete (len pre prípad keby niečo!) náradie, pílku a vrecia.

Stromy prestanete volať ich bežnými menami a začnete používať jedine ich latinské názvy. Taktiež odkladáte a schovávate každý dobrý kameň, ktorý sa dá použiť ako doplnok k bonsai.

Zisťujete, že váš sociálny život začína strácať príťažlivosť a ak je mesiac v splne, tak by ste najradšej boli vo svojej záhrade. Nechcete aby s vami ľudia hovorili, keď pracujete na svojom bonsai, ale keď prácu dokončíte voláte každého z rodiny, aby sa prišiel pozrieť.

Ďalším znamením toho, že ste bonsaista je, keď vaši priatelia a rodinný príslušníci si vedia získať vašu pozornosť len vyslovením slova „bonsai“. A keď zistíte, že máte viac fotiek vašich stromov ako vlastných detí (toto je tajomstvo!).

Pamätáte také dni, keď ste stretli v lese pavúky, hady a kto vie čo ešte – pred tým ako ste začali s bonsai by vám len z pomyslenia na to po chrbáte behala husia koža. Stretnete sa s priateľmi na ceste do lesa a stratíte sa tam na niekoľko hodín. Pri návrate s oblečením úplne špinavým a fantastickým kmeňom v ruke len počujete “synku odhoď tú palicu a poď sa navečerať“.

Na nešťastie každý, kto vás pozná chce od vás pomoc so záhradou, ale od vás a chcú vedieť ako pomôcť odumierajúcej orchidei, alebo vám pošlú odumretý bonsai a dúfajú, že ho zachránite!“Prosím Vás, ja som len bonsaista! Nie čarodejník!“

Niekedy po tom, čo dlho šetríte peniaze na misku, ktorú ste veľmi chceli a kúpite ju, nájdete v inom obchode iné, ešte lepšie misky.

Váš najväčší sen je vyhrať v lotérii, aby ste za vyhrané peniaze mohli precestovať Japonsko.

Pozeráte film „Karate Kid“ a zastavujete ho vo chvíľach, keď je v zábere bonsai aby ste ho mohli analyzovať.

Ste schopný nalepiť obrázky bonsai po celej svojej kancelárii a ...nuž, tento zoznam by mohol kľudne pokračovať, ale nemajte obavy. Nemyslite si, že ste šialený, prišli ste na to, že ste bonsaista a to je predsa naša vášeň. :)


4 comments:

  1. Maroš,

    tohle je fakt prča. Celý mě to strašně pobavilo, celý je to do puntíku pravda a z těch pravd jsem se začervenal u týhle :-D :

    Váš najväčší sen je vyhrať v lotérii, aby ste za vyhrané peniaze mohli precestovať Japonsko.

    ReplyDelete
  2. mne sa pacila ta hlaska s Karate Kidom :)

    ReplyDelete
  3. O moj boze, fakt je to iba zart? Prebudilo to vo mne pocit, ze ma niekto sleduje. Snad mi na to lekar nieco da :-D

    ReplyDelete
  4. Je mozne, ze vsetci bonsaisti su chory na podobne psychicke choroby. :)

    ReplyDelete

Bonsai Winter Protection