Yamadori (Autor: Wolfgang Putz)

Toto je preklad článku o yamadori od Wolfganga Putza z Rakúska. Wolfgang je rešpektovaný bonsaista a zberateľ yamadori z hôr. Viac z jeho tvorby je možné vidieť na http://www.yamadori-bonsai.info/ a na jeho blogu http://blogs.knowledgeofbonsai.org/wolfgang_putz/. Považoval za dôležité upozorniť každého kto bude tento preklad čítať na niekoľko vecí:
  • nezbierajte stromy v rakúskych Alpách
  • zbieranie stromov v mnohých častiach rakúskych Álp je úplne zakázané
  • borovica kosodrevina(Pinus mugo) a borovica limba (Pinus cembra) sú úplne chránené vládou, polícia a správcovia lesov idú po hľadačoch yamadori
  • kopať je možné len ak poznáte majiteľa lesa a máte od neho povolenie
  • kopanie je rovnako zakázané vo všetkých horských oblastiach Južného Tirolska a vo Švajčiarsku - ak Vás chytia pokuty sú veľmi vysoké a možno Vás aj zavrú do väzenia
  • Buďte veľmi opatrní!
-->
Yamadori...
...preložené z japončiny znamená „zbieranie rastlín v horách“ a bez pochybností je to vrcholom zbierania a tvorby bonsai. Pretože si táto činnosť vyžaduje veľa námahy a komplikácie sú časté, len veľmi málo bonsai nadšencov praktizuje kopanie stromov v horách.
-->
Vo všeobecnosti je zbieranie stromov v prírode zakázané bez povolenia majiteľa lesa a lokálneho správcu lesov. Chránené územia sú tabu pre akékoľvek kopanie.
V prípade zbierania stromov z hôr je potrebné sa správať veľmi zodpovedne. Napríklad žiadny strom by ste nemali vytiahnuť len tak zo zeme počas letnej túry pretože v takýchto prípadoch je úmrtnosť stromov 100%. Okrem toho musí mať zberateľ dostatočné skúsenosti s pestovaním rastlín, pretože ak to tak nie je, tak aj napriek všetkému entuziazmu pre stromy z hôr sa stáva nevyhnutne vrahom vykopaných stromov! Pre stromy je strata olistenia a časti koreňovej sústavy, klimatická zmena ktorej sú po vykopaní vystavené a obrovské zmeny čo sa týka pôdy, dažďa, vlhkosti a teploty atď dôvodom častého uhynutia stromu po samotnom vykopaní z prírody.
-->
Aj keď sú tieto stromy ťažko skúšané, sú malé a pokrútené, aj napriek tomu majú svoju dôležitú úlohu. Chránia svahy pred eróziou a lavínami. Slúžia ako ochrana, priestor na hniezdenie a potrava pre zvieratá. Na všetko toto by ste mali pamätať kým sa rozhodnete ísť do hôr na stromy.

-->
Najlepší čas na vykopávanie stromov sú prvé týždne v jari, od apríla do júna, podľa snehu na horách. To platí najmä pre smrekovce, smreky, borievky a borovice. V septembri a októbri je možné ľahko a úspešne vykopávať Borovicu kosodrevinu (pinus mugo) pretože tieto borovice zastavujú svoj rast na konci augusta a v jeseni sa u nich prejavuje určitý rast koreňov.Opadavé listnaté stromy by sa vo všeobecnosti mali vykopávať v jari (pred napučiavaním pukov).
Najlepšie miesta na nájdenie stromov vhodných pre bonsai sú v horách v nadmorských výškach od 1300 do 2200 m, miesta okolo hornej hranice lesa sú dobré, sú to drsné miesta kde je možné nájsť najbizarnejšie stromy. Stromy ktoré je možné nájsť na miestach s padajúcimi skalami, na prudkých svahoch a v dierach majú obvykle kompaktnejší koreňový systém ako stromy rastúce vo výživnejších pôdach okolo horských pastvín, tie majú obvykle rozložitejšie korene.
Pred samotným kopaním je potrebné zredukovať korunu na potrebnú úroveň. Ale POZOR: hlavne u borovíc, ale aj u iných stále zelených ihličnanov by redukcia zelenej hmoty nemala byť príliš veľká. Takýto strom môže z dôvodu nadmerného zredukovania živín produkujúcej plochy ihličia odumrieť. Smrekovce a listnaté stromy je možné zredukovať výraznejšie bez problémov. Musíte nájsť rovnováhu medzi olistením (chlorofyl) a koreňmi.
Pred tým ako začnete kopať je dobré odstrániť vrchnú vrstvu zeminy a kamene z okolia stromu. Ako náradie používam záhradnícke nožnice, malú pílku, malé páčidlo a samozrejme moje vlastné ruky. V horách je vám lopata a krumpáč takmer úplne na nič.
Najlepší výsledok v zabezpečení rastu stromu je ak je prenesený z nejakej diery alebo ak rástol priamo na nejakej veľkej skale. V takýchto prípadoch vlastne nemusíte strom vykopávať, stačí ho len vytiahnuť (občas je možno potrebné prestrihnúť pár koreňov). Takéto jedince majú veľmi kompaktný koreňový systém a niekedy je možné ich dať priamo do misky a tvarovanie je možné začať už po jednej sezóne.
Je veľmi dôležité, aby ste koreňový bal stromu okamžite po vybratí zo zeme obalili mokrým machom alebo mokrou tkaninou aby ste korene chránili pred uschnutím. Vlhkú tkaninu okolo koreňov zaviažte okolo jutovinou dostupnou v záhradníctvách. Alebo je možné na zaviazanie a obalenie použiť plastové vrecia.
Po prinesení stromu domov je ho potrebné zasadiť čo najskôr do dreveného boxu (s dostatočným množstvom drenážnych otvorov), do vhodnej plastovej nádoby alebo do veľkej bonsai misky. Pôda ktorú používam ja je zmes akadamy, granitu a vápencového štrku s dobrou drenážnou schopnosťou. Ale každý musí nájsť vhodný substrát na yamadori podľa vlastných skúseností.
Je dôležité strom dobre zafixovať v nádobe drôtmi alebo iným spôsobom tak aby neskôr nemohlo posunutím stromu dôjsť k poškodeniu nových jemných korienkov.
V žiadnom prípade by v momente sadenia nemal byť redukovaný rozmer koreňového balu na rozmer nádoby. Ak sa strom do zvolenej nádoby nezmestí tak ako je voľte inú nádobu. POZOR: Box by ale nemal byť príliš veľký pretože pôda by mohla byť príliš mokrá a to by mohlo spôsobiť hnilobu koreňov.
Prvoradým cieľom je aby čerstvo vykopaný strom prežil. Koreňový bal može počkať 1-3 roky kým sa strom nespamätá a nebude opäť silný a zdravý na to aby mohol byť zredukovaný opäť. Po zasadení stromu do kontajneru ho môžte celý namočiť do nádoby s vodou aby sa koreňový bal a nová zemina spojili a vyplnili sa medzery pre dosiahnutie dobrej drenáže.
Najväčší problém yamadori vyzdvihnutých na jar je zmena klímy. Zatiaľ čo v horách sa posledný sneh topí na konci mája alebo začiatku júna kedy tam teploty dosahujú okolo 0°C. Práve preto je možné strom vykopávať až veľmi neskoro na jar kedy už ale teploty v údoliach dosahujú 25°C-30°C. Tento problém obvykle neexistuje na jeseň. Strom môže začať rásť okamžite po ukončení zimného obdobia ako obvykle (bez stresu) a je uchránený pred takou výraznou zmenou teploty.
Na začiatku je dobré čerstvo vykopané yamadori držať v polotieni a chrániť ich pred vetrom. Čerstvo vykopané stromy nepotrebujú príliš veľa vody a nejaký vzduch v substráte je dobrý pre rast drobných koreňov. Popri zalievaní ja rosím moje yamadori každý deň vodou. Ak strom prežije a začne rásť v ďalšej sezóne, je možné ho umiestniť na plné slnko.
Ak to strom prežil je dobré ho netvarovať podobu najmenej 1-2 rokov po vykopaní. Tvarovanie stromu má zmysel ak je strom úplne zdravý a po prenesení z hôr prežil v údolí niekoľko rastových sezón.
Ak začnete konečne na strome pracovať môžete ho alebo presadiť alebo tvarovať. Nie oboje naraz. To by bolo pre strom príliš stresujúce.
Ďalšie fotografie Wolgangových yamadori nájdete na jeho webe.

No comments:

Post a Comment

Split Connection

  Video from the workshop with Walter Pall at Andrija Zokic place in Kastela last weekend. Check who is the Angel, who is stoned and who'...