Hnojenie

Počas víkendu som začal hnojiť stromy hnojivom Osmocote Exact (3-4 mesačná verzia). Sú to také pekné guličky, zopár ich je v zmesi červených tak som ich radšej zahrabával do zeolitu aby mi to deti z misiek nechutnali. Ako odporúča Walter Pall najlepšie je ak má strom pravidelný a vysoký prílev živín (hlavne vysoké dávky dusíka). Na jednu z otázok na Planinke minulý rok odpovedal, že ak by to bolo možné/prakticky realizovateľná tak by pridával malé množstvá hnojiva do každej zálievky. Ja to od minulého roka prakticky riešim používaním granulovaného kuracieho trusu (to ktoré používam vyrábajú na Myjave). Je to fajn, ale má pár nedostatkov, prvých pár dní trocha zapácha, myslím, že keď dôjde k rozloženiu tak asi po 3-4 dňoch prestane. Ďalej vraj organické hnojivo funguje až od určitej teploty, teda pri nižších teplotách na jar a na jeseň veľmi nefunguje. Minulý rok som ako doplnok používal obyčajné  tekuté hnojivo (rôzne, čo mi pod ruku príde v Hornbachu, ak má veľký obsah dusíka). Osmocote nám už minulý rok odporúčal bonsaista Peter Roško, používa ho úspešne už dlho. Tak som zvedavý ako bude fungovať, zatiaľ som začal s menšími dávkami ktoré budem pravdepodobne zvyšovať.

2 comments:

  1. čau Maroš, aj ja som nakúpil tie srákory, ale nemali čisto slepačie, ale zmes - slepačie, kravské a konské. Aj toto si už rozhádzal? Rozmýšlal som aj ja nad začatím hnojenia, len som sa k tomu ešte nedostal...

    ReplyDelete
  2. Ahoj Martin,

    granule slepacieho trusu som uz rozhadzal pred 2-3 tyzdnami. Tie budem pouzivat nadalej a este viac ch budem sypat ako minuly rok. Ale ako pisem ta organika potrebuje na fungovanie vyssiu teplotu. Myslim nad 15-20°C. To Osmocote funguje aj pri 15°C, je pravda ze cim nizsia je teplota tym menej hnoji, co je dobre. Cize tento rok budem hnojit oboma naraz kuracie +Osmocote. K tvojmuhnojivu, radsej to testuj na par stromoch 1-2 tyzdne. Ja s tymto kuracim problem nemam ale k rozumnemu davkovaniu sa radsej prepracuj postupne. Ja som to tak robil. Najprv som tam daval par granul a pozoroval co bude. A pri kazdom dalsom hnojeni ked stromy boli v pohode tak som zvysoval.

    ReplyDelete

Bonsai Winter Protection