O hnojení od Waltera Palla

Toto je príspevok na blogu Waltera Palla na tému hnojenia. Originál je dostupný na http://walter-pall-bonsai.blogspot.com/2009/06/feeding-again.html
Bežné prípravky na hnojenie sú určené pre bežné rastliny. Bežné rastliny rastú v substrátoch, ktoré už nejaké živiny obsahujú. A iba rastú a nečaká sa od nich, že budú rásť až príliš. Tak ako je to u izbových rastlín.

Bonsai je posadený v substráte, ktorý má výbornú drenážnu schopnosť a je zalievaný agresívne. Minerály sa tak vyplavujú veľmi rýchlo. Bonsai musia v štádiu vývoja rásť VIAC ako iné bežné rastliny. 99% bonsai sú v štádiu vývoja. Musia rásť veľmi rýchlo aby bolo možné natvarovať ich čo najskôr. Musia mať veľké prírastky na to aby mohli byť zastrihnuté niekoľko krát počas leta. Ja používam 3-násobok odporúčanej dávky hnojiva. Na bonsai používam bežné lacné hnojivo určené pre hnojenie bežných rastlín. Tie sú s pomerom 10-10-10, 20-10-10 alebo podobným, každopádne s veľkým množstvom dusíka. Hnojím takto každých 10 až 14 dní počas celej rastovej sezóny. V porovnaní s inými bežnými bonsaistami hnojím 20 až 60 (šesťdesiat) krát viac.
Moje stromy vyzerajú šťastne ako len stromy môžu vyzerať. Je pravda, že rastú oveľa silnejšie ako v iných záhradách a ja preto musím veľa strihať a strihať. Ja si osobne myslím, že to je dobré pretože moje stromy sa tak vyvíjajú rýchlejšie ako iné. Moje stromy nemajú žiadnych škodcov, pretože majú veľmi silný imunitný systém. Doteraz som nezaregistroval akékoľvek poškodenie spôsobené mojím super-hnojacím-programom.
Mám pocit že v Amerike došlo k nasledovnému: počas posledných 15 rokov prevážna väčšina bonsaistov prešla od pôdnych zmesí k moderným substrátom. Ale aj naďalej požívajú zastaralé znalosti čo sa týka zalievania a hnojenia, ktoré boli správne pri použití pôdnych zmesí. Ako následok tak mnoho stromov trpí suchom a nedostatkom živín. Nikto tým ľudom nepovedal, že s novými typmi substrátov musia RADIKÁLNE zmeniť systém zalievania a hnojenia.

Z odpovedí na otázky vo fóre Walter píše:
  • WP: hnojte OVEĽA viac a OVEĽA častejšie ako ste zvykli pri AKEJKOĽVEK bežnej rastline počas celej vegetačnej sezóny. MUSÍTE mať rastlinu v modernom substráte s výbornou drenážnou schopnosťou a navyše MUSÍTE intenzívne zalievať každý deň. Ja to tak robím 10 rokov a som s výsledkom veľmi spokojný, a spokojných je aj mnoho mojich študentov. Musím ale zopakovať: musíte robiť všetky tri veci – hnojiť, zalievať agresívne a používať moderné substráty. Ak budete robiť iba jednu z tých vecí budete mať problémy.
  • WP: Na hnojenie bonsai používam bežné hnojivá určené pre bežné rastliny. Neexistuje nič také ako hnojivo na bonsai. To je len vynález ľudí, ktorý majú alebo príliš veľa času alebo peňazí alebo oboch. Bonsai sú bežné rastliny a potrebujú len VIAC živín ako bežné rastliny, pretože z nich neustále isté časti striháme a chceme od nich aby prirastali rýchlo.
  • Otázka: Používaš rovnakú zmes s rovnakým pomerom NPK% pre všetky druhy stromov listnaté, ihličnaté, atď)? WP: ÁNO! Používam rovnaké hnojivo pre všetky stromy, pre paradajky mojej ženy a pre moje ruže. Používam rovnaké pre azalky aj japonské javory. Používam rovnaké pre čerstvo vykopané yamadori aj pre stromy okamžite po presadení. Stále zalievam a hnojím všetko úplne rovnako.
  • Otázka: Píšeš že hnojíš čerstvo vykopané yamadori a presadené stromy okamžite bez toho aby si čakal isté obdobie kým s hnojením začneš? WP: To je ďalší bonsai mýtus. Stromy potrebujú živiny veľmi súrne po vykopaní alebo presadení. Pokiaľ sú v moderných substrátoch tak tam zo samotného substrátu nemajú žiadne živiny. Musia byť hnojené okamžite. Pretože je tiež NUTNÉ agresívne zalievanie tak neexistuje taký problém ako ukladanie solí v substráte. Soli sa vyplavujú preč veľmi skoro.

3 comments:

  1. ahoj, čítal som si tento článok už niekoľko krat (mozno aj 10x :) už od začiatku som sa rozhodol že to vyskúšam. Akadamu používať nechcem... pre známe dôvody, ale nemyslel som si že až také problémy budem mať zohnať substrát požadovaných vlastností a FARBY. Ak máš skúsenosti s touto technikou pestovania, rád si popíšem.

    ReplyDelete
  2. Ja si robím každý rok svoje prírodné hnojivo zo žihľavy a slepačieho trusu. Hnojivo síce trochu smrdí, ale za to je prírodný a ako rastlinám svedčí :-) . Žihľavy trhám na záhrade, takže nie sú chemicky postriekané a slepačie trus máme aj vlastné, pretože máme sliepky. Tie dostávajú kvalitné krmivo , čo sa určite odrazí aj do kvality ich trusu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ak mas vlastny zdroj tak je to fajn. Viem ze to najprv nechavaju prekvasit v sude s vodou ale nemam s tym skusenosti. Drzim palce nech sa dari.

      Delete

Bonsai Winter Protection